Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Fiscale eindejaar tips 2016

Geplaatst op: 29-11-2016, 11:05:26

Het (belasting)jaar 2016 zit er weer bijna op. Tijd om goede voornemens te maken, gezellig samen te zijn met familie en vrienden en om nog even gebruik te maken van een aantal belastingvoordelen! In december sluit het fiscale jaar en wordt de balans opgemaakt. Onderstaand een aantal, niet uitputtende, eindejaar tips waarmee je voordeel kunt behalen en alvast klaar bent voor de aangifte 2016. En hebt u vragen, bel ons dan gerust!

Tip 1) Verminder je box 3 heffing
Bedraagt je vermogen, verminderd met je schulden, meer dan €25.000? Denk er dan over na een grote uitgave, zoals een auto of vakantie, nog voor 1 januari 2017 te doen. Voor de vermogensrendementsheffing geldt een peildatum van 1 januari, waardoor je hiermee je inkomstenbelasting voor 2017 vermindert.

Tip 2) Maak genoeg uren voor het urencriterium
Als je voldoet aan het urencriterium heb je recht op een aantal ondernemersfaciliteiten (zoals de meewerk- en zelfstandigenaftrek). Let er dus op dat je minimaal 1.225 uur en 50 procent van je werktijd aan je onderneming besteedt in 2016! Voor starters gelden afwijkende regels.

Tip 3) Bewaar loonstrookjes en bankafschriften
Je bent niet verplicht particuliere gegevens te bewaren, de Belastingdienst kan echter nog vijf jaar belasting navorderen. Bewaar loonstrookjes, bankafschriften en andere particuliere gegevens uit 2016 dus tot 2021. Als ondernemer moet je gegevens 7 jaar (10 voor onroerende zaken) bewaren.

Tip 4) Maak gebruik van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
Als je in 2016 voor totaal tussen €2.300 en €311.242 aan investeringen doet, mag je een deel van dit bedrag aftrekken van je winst. Zorg er dus voor dat je nog net die investering doet, of juist nog even wacht. Hiermee verminder je je inkomstenbelasting.

Tip 5) Doe een gift
Een gift aan een kwalificerende instelling mag je van je inkomen aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting 2016 indien deze meer dan 1 procent (of €60) en maximaal 10 procent van je drempelinkomen is. Zorg er dus voor dat je binnen deze grenzen blijft. Let ook op de overige voorwaarden.

Tip 6) Let op je vrije ruimte
Binnen de WKR kan een werkgever onbelaste verstrekkingen en vergoedingen doen. Probeer de vrije ruimte (1,2 procent van het fiscale loon) dit jaar nog vol te maken. Zorg er ook voor dat je niet over de vrije ruimte heen gaat, dit resulteert namelijk in een eindheffingstarief van 80 procent.

Tip 7) Betaal hypotheekrente vooruit
Hypotheekrente die je vooruitbetaalt (over de eerste zes maanden van 2017), mag je nog in dit jaar aftrekken. Maak hier gebruik van want de maximale hypotheekrente wordt ieder jaar minder, waardoor je per saldo meer betaalt.

Tip 8) Haal een betalingsachterstand op tijd in
Heb je een betalingsachterstand bij je hypotheekverstrekker, let er dan op dat je voor het einde van 2017 de achterstand inhaalt of een nieuw aflossingsschema afspreekt. Doe je dit niet, dan kan je je recht op hypotheekrenteaftrek verliezen.

Tip 9) Betaal lijfrentepremies
Betaalde lijfrentepremies mag je aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting 2016. Dit mag alleen als je jaarruimte hebt, dit is het geval je een pensioentekort hebt. Heb je een jaarruimte, denk er dan over na dit jaar nog een lijfrente af te sluiten.

Tip 10) Bewaar jaaroverzichten
Vaak krijg je tussen januari en maart allerlei jaaroverzichten toegestuurd, bijvoorbeeld van je lijfrenteverzekering, betaalrekeningen en werkgever. Bewaar deze goed en leg ze meteen apart. Bij de aangifte inkomstenbelasting in maart heb je deze papieren namelijk nodig. Dit scheelt later een hoop (zoek)werk.

Tip 11) Doe een schenking
Jij en je eventuele partner, mogen gezamenlijk in 2016 €5.304 aan ieder kind schenken en €2.122 aan ieder ander, zonder dat hierover belasting moet worden betaald. De schenking verlaagt bovendien je vermogensgrondslag voor box 3.

Tip 12) Geef niet te veel uit aan relatiegeschenken
Je mag de BTW over een relatiegeschenk alleen aftrekken als voorbelasting indien het geschenk niet meer kost dan €227 (exclusief BTW). Deze drempel geldt per relatie voor 2016. Geef je meer uit, dan verlies je de BTW aftrek.

Tip 13) Let op de toevoeging aan je fiscale oudedagsreserve (FOR)
Je mag in 2016 9,8 procent van je winst, maar maximaal €8.774, aan je FOR toevoegen. Let er ook op dat de stand van je FOR niet hoger mag zijn dan je ondernemingsvermogen. Doteren aan de FOR vermindert je winst en levert dus belastinguitstel op.

Tip 14) Stel een desinvestering nog even uit
Heb je in het verleden gebruik gemaakt van de investeringsaftrek en wil je het bedrijfsmiddel binnen vijf jaar verkopen, dan krijg je te maken met een desinvesteringsbijtelling. Deze bijtelling verhoogt je winst en hierdoor de te betalen belasting. Probeer een verkoop dus nog even uit te stellen.

Tip 15) Vorm een herinvesteringsreserve
Als je een bedrijfsmiddel verkoopt met winst, kun je belastingheffing over deze boekwinst uitstellen door een herinvesteringsreserve te vormen. Voor het vormen van een herinvesteringsreserve moet je wel een vervangingsvoornemen hebben. Bij vervanging wordt de reserve afgeboekt op de aanschafwaarde van het nieuwe bedrijfsmiddel.

Tip 16) BTW terugvragen niet-betalende debiteur
Blijkt dat een debiteur niet meer gaat betalen? Vraag dan de (voorgeschoten) BTW terug. Dit doe je door binnen één maand na afloop van het aangiftetijdvak waarin de betalingsonmacht bekend is geworden een brief te sturen naar de Belastingdienst.

Tip 17) Let op de deponeringstermijn

De jaarrekening moet binnen 13 maanden na afloop van het boekjaar worden gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Vanaf boekjaar 2016 is dit echter slechts 12 maanden. Als alle aandeelhouders ook bestuurders zijn geldt zelfs een termijn van 10 maanden en 8 dagen!

Tip 18) Let op verliesverdamping
Verliezen uit voorgaande jaren mag je in de volgende 9 jaar verrekenen. Dit verlaagt de te betalen vennootschapsbelasting. Als je een verlies hebt uit 2007, let er dan op dat je dit verlies dit jaar nog benut.

Tip 19) Kinderalimentatieverplichting alleen nog dit jaar als schuld opnemen

Een verplichting tot het betalen van kinderalimentatie kun je opnemen als schuld in box 3. Dit verlaagt je vermogen en hiermee de inkomstenbelasting. Deze kinderalimentatieverplichting wordt echter vanaf 1 januari 2017 niet meer geaccepteerd als schuld. Let er dus op dat dit het laatste jaar is dat je hem kunt opgeven.

Tip 20) Vergeet de meewerkaftrek niet
Werkt je partner minimaal 525 uur mee in je onderneming en heb je zelf recht op de zelfstandigenaftrek? Dan mag je een meewerkaftrek in aanmerking nemen. Dit is een percentage van je winst en verlaagt hiermee je inkomstenbelasting. Je partner hoeft niets op te geven.

Tip 21) Schrijf willekeurig af
Je kunt willekeurige afschrijvingen toepassen voor bepaalde milieubedrijfsmiddelen of in bepaalde gevallen als starter. Willekeurig afschrijven vermindert je winst in 2016 en daardoor betaal je minder belasting. In latere jaren wordt dit voordeel echter teruggenomen doordat je dan minder afschrijft. Voor 2016 levert willekeurig afschrijven dus vooral een liquiditeitsvoordeel op.

Tip 22) Controleer je salaris

Als dga moet je jezelf ten minste het gebruikelijkloon toekennen. De hoogte van het gebruikelijkloon wordt jaarlijks vastgesteld. Voor 2017 moet je salaris minimaal €44.000 zijn. Voor innovatieve starters geldt vanaf 2017 een lager gebruikelijkloon. Je moet dan wel aan alle voorwaarden voldoen.

Tip 23) Benut de KOR
Btw kun je sturen door (met btw belaste) inkopen nog net wel of juist niet meer in 2016 te doen. Als je net geen aanspraak kan maken op de kleineondernemersregeling, kan het slim zijn nu alvast een belaste inkoop te doen, hiermee verminder je de te betalen btw en kun je alsnog in aanmerking komen voor de vermindering.

Tip 24) Vorm een voorziening
Een voorziening (of kostenegalisatiereserve) vermindert je jaarlijkse winst doordat een grote kostenpost over verschillende jaren wordt verspreid. Hierdoor betaal je jaarlijks iets minder belasting. Let er wel op dat je moet voldoen aan de oorsprong-, toerekenings-, en zekerheidseis voordat je een fiscale voorziening mag vormen.

Tip 25) Verbeter fouten vrijwillig
Als de Belastingdienst erachter komt dat je fouten hebt gemaakt (of zelfs vermogen/inkomen hebt verzwegen) in je aangifte, kun je een flinke boete krijgen. Zo’n boete kan je voorkomen door vrijwillig in te keren. Keer je binnen drie jaar in, dan krijg je geen boete. Heb je een fout gemaakt in de aangifte van 2014, verbeter dit dan voordat je de aangifte 2016 indient.

Tip 26) Schenk vanuit je bv
Als je bv geld schenkt aan een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling), mag dit bedrag worden afgetrokken tot maximaal 50 procent/€100.000 van de winst over 2016. Hiermee verlaag je je winst en de te betalen vennootschapsbelasting. Ook als de schenking tot stand is gekomen omdat jij als dga dat wilde, is de schenking aftrekbaar. De Belastingdienst heeft een zoekprogramma waarmee je snel kunt achterhalen of een instelling is aangewezen als ANBI.

Tip 27) Kies de juiste regeling voor algemene kosten
Algemene kosten (zoals representatiekosten e.d.) komen tot een bedrag van €4.500 niet in aftrek. Het meerdere is aftrekbaar van de winst in 2016. Je kunt er ook voor kiezen 73,5 procent van de totale algemene kosten af te trekken. Zorg er dus voor dat je de methode kiest die het meest voordelig is.

Tip 28) Dien tijdig een suppletieaangifte in
Als je (al dan niet per ongeluk) een verkeerde btw-aangifte hebt ingediend, zorg er dan voor dat je deze fout verbetert door een suppletieaangifte in te dienen. Dien de suppletieaangifte over 2016 zo snel mogelijk in. Hiermee voorkom je dat de Belastingdienst een naheffing oplegt.

Tip 29) Benut de MKB-winstvrijstelling
Als je niet aan het urencriterium voldoet, verlies je het recht op een hoop aftrekposten (zoals de zelfstandigenaftrek). Je mag echter wel gebruik maken van de MKB-winstvrijstelling. Deze vrijstelling vermindert je winst (na toepassing van de ondernemersaftrek) over 2016 met 14 procent.

Tip 30) Bewaar je ondernemingsgegevens
Als ondernemer heb je een fiscale bewaarplicht voor je administratie. Deze fiscale bewaarplicht geldt voor een periode van 7 jaar. Na deze termijn kan de Belastingdienst de gegevens niet meer opvragen. Gegevens over onroerende zaken moet je overigens 10 jaar bewaren.

Tenslotte geven wij nog aan dat het altijd belangrijk is, in verband met de hoogte van de belastingrente IB/VpB, voorlopige aanslagen goed tegen het licht te houden en eventueel aan te passen.

Bron: Intermedis A&A en diverse artikelen internet, onder andere op www.bc.nl.

Ga terug naar de vorige pagina